Çukurova’da Kiraz Yetiştiriciliği Artıyor

Kiraz Artık Çukurova’da da Yetiştiriliyor

Türkiye’de genellikle Ege Bölgesi’nde yetiştirilen kiraz, iklim değişikliği ve üretim deseninin değişmesiyle Çukurova’da da alternatif bir ürün haline geldi. Çukurova Üniversitesi’nden (ÇÜ) Doç. Dr. Burhanettin İmrak, kirazın dondan fazla etkilenmediğini belirterek, “Kirazın soğuklama gereksinimi diğer türlere göre daha yüksek, kendini koruyabiliyor. Eksi 8 dereceleri gören Çukurova’da ancak yaklaşık yüzde 30 etkileniyor” dedi.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin İmrak, genellikle yüksek kesimlerde yetişen kirazı ovada, üniversite arazisindeki serada başarıyla yetiştirdi. Eksi 8 derecelerde diğer meyve ağaçlarının dondan etkilendiği serada, kirazda herhangi bir problem yaşanmadığını gözlemleyen İmrak, yaptığı çalışmalarla yüksek verim elde etti.

Kirazda Verim Artıyor

Doç. Dr. Burhanettin İmrak, uzun yıllardır görülmeyen büyük don afetiyle ilgili olarak “Eksi dereceler meyve türlerinde don meydana getirerek verimi düşürdü. Ancak kirazın soğuklama ihtiyacı diğer türlere göre daha yüksek, kendini koruyabiliyor. Eksi 8 dereceleri gören Çukurova’da ancak yaklaşık yüzde 30 etkilendi. Örneğin, seradaki bir nektarin çeşidimiz tamamen verimsiz kalırken, kiraz çeşitlerimizden yüzde 80’e varan verim elde ettik. Bu durum kirazın ovada da başarılı olabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Çukurova’da genellikle pamuk, narenciye ve karpuz üretimi yapılırken, artık kirazın da çiftçiler için alternatif bir ürün haline geldiğini belirten İmrak, “Geleneksel ürünlerden farklı, yeni ürünlere geçiş yapmak isteyen çiftçiler, tüketici taleplerini ve piyasadaki boşlukları dikkate alıyor. Kozan, Karataş, Seyhan ilçesindeki bölgelerde büyük kiraz plantasyonları oluşturuldu. Son beş yılda yaklaşık 300 dönüm üzerinde kiraz üretimi yapılıyor. Mersin’de muz üretimine de ilgi arttı. Bu değişimlerin büyük ölçüde iklim değişikliğinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bölgeler artık üretim desenlerini değiştiriyor. Buradaki kritik nokta, bölgeye uygun çeşitlerin seçilmesidir” şeklinde konuştu.

Kiraz Yükselişte

İmrak, “Kiraz, sektörde yükselişe geçmiş ejder meyvesi, avokado ve muz gibi potansiyeli yüksek bir ürün olarak öne çıkıyor. Piyasada kiraz yokken üreticinin kirazı sürmesi, sektördeki potansiyelini gösteriyor. Şu anda kilosunu 3,5-4 euroya ihraç edebileceğimiz kiraz, Almanya gibi ülkeler tarafından talep ediliyor. Üreticilere tavsiyemiz, üretim dönemini genişletmeleri ve sadece temmuz-ağustos’u hedef almamalarıdır. Nisan-mayıs aylarına üretimi başlatarak verimliliği artırabilirler” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Asya borsaları Güney Kore hariç negatif seyrediyor (25 Temmuz 2025)

Küresel piyasalarda, ticaret görüşmelerinde anlaşma sağlanacağına yönelik iyimserliklere karşın, ABD Başkanı Donald Trump ile ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell arasındaki gerilimin artabileceğine dair endişelerle karışık bir seyir öne …

Düzce’de Zirai Don Fındık Üretimini Vurdu

Düzce’de zirai don nedeniyle fındıkta büyük yanma oluştu, çiftçiler gelecek yıllar için umutsuz.

İzmir’de Su Krizi: Park Bahçe Abonelikleri İptal

İZSU, kuraklık nedeniyle yoğun su tüketilen park bahçe aboneliklerini geçici olarak iptal etti.

Tarım Kredi Marketlerde büyük kayıp: Zarar yine çiftçinin sırtına bindi

2024’te2 milyar 254 milyon lira zarar açıklayan Tarım Kredi Marketler, 2025’in ilk 6 ayında bu miktarı da aşarak 2,5 milyar TL zarara ulaştı. Yüksek faiz giderleri ve ciro kayıpları zararı büyütürken, tüm yük çiftçinin öz sermayesine yansıdı.

Ejder Meyvesi Hasadı Alanya’da Başladı

Alanya’da ejder meyvesi hasat sezonu başladı. Üreticiler, ürünü yurt dışına da gönderiyor.

Vodafone Business, PizzaLazza ve Saloon Burger ile Dijitalleşiyor

Vodafone Business, iki markanın operasyonel maliyetlerini %15 düşürüp sipariş sürelerini %25 hızlandırdı.