Atık kağıtta ithalat sınırı yalan oldu

Atık Kağıt İthalatı Türkiye’nin Döviz Açığını Artırıyor

Türkiye, döviz açığını kapatmak için çabalarken atık kağıt sektöründe yüksek ithalat devam ediyor. 2023 yılında 1.16 milyon ton atık kağıt ithal edilirken, bu rakam 2024’te 1.5 milyon tona yükseldi. İthalatın lideri ise yüzde 24 payla İngiltere olurken, onu yüzde 23 pay ile Irak takip ediyor. Türkiye, uzun yıllardır Avrupa’nın çöplüğü olma eleştirilerine maruz kalırken artık Ortadoğu’dan bile atık kağıt ithal eder hale geldi.

Denetim Eksikliği ve İthalat Baskısı

Öte yandan, Türkiye’deki yayın sektörü ise atık kağıtlarını satamadığı için zor günler yaşıyor. Kağıt fabrikası SEKA’nın satılması sonrasında, dövizle kağıt alan yayın sektörü, maliyetlerini düşürmek için hurda kağıdı tercih etmek istese de ithal hurda kağıt piyasayı domine etmiş durumda. Yurt içinde zor şartlar altında yayın hayatına devam eden gazete, dergi ve yayın evleri depolarının atık kağıtlarla dolu olmasına rağmen geri dönüşüm firmalarının ithalata devam etmesinden şikayetçi.

Sektör temsilcileri, bakanlığın uyarılarına rağmen kağıt geri dönüşüm firmalarının neredeyse tüm ihtiyaçlarını ithalattan karşıladığını ve denetim eksikliğine vurgu yaparak durumu endişe verici buluyorlar.

Related Posts

Bedelli askerlik ücreti temmuzda değişecek: Yeni rakam ortaya çıktı

Memur maaşlarına yapılacak zamla birlikte, bedelli askerlik ücreti de artacak. Açıklanacak enflasyon verilerine kadar başvuru yapanlar, mevcut ücretle askerlik yapma hakkına sahip olacak. Ancak, Temmuz’dan itibaren başvuru yapacaklar, yeni artışla birlikte daha yüksek bir ücret ödeyecek.

TCMB açıkladı: Piyasanın enflasyon ve dolar tahmini geriledi

Merkez Bankası 2025 yılı Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi verilerine göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,86’ya düşerken dolar/TL beklentisi ise 43,70 TL’den 43,57 TL’ye düştü.

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hasan Ersel hayatını kaybetti

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hasan Ersel hayatını kaybetti

Emlak ilan sitelerine fiyat düzenlemesi: İlan ücretlerine üst sınır geliyor

Emlak ilan sitelerine fiyat düzenlemesi: İlan ücretlerine üst sınır geliyor

Yapı denetimi için sıkı takip

Yeni düzenlemeyle sorumluluğundaki bina 15 yıl içinde yıkılan denetim firmasının faaliyetine son verilecek. İnşaat sırasında komşu yapıyı yıkan binanın denetleyicisinin belgesi iptal edilecek.

TCMB, Çin Merkez Bankası ile swap anlaşmasını yeniledi

TCMB, Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası ile ikili para takası anlaşmasının yenilendiğini açıkladı.