Ceyhan Usanmaz: ‘Ucu açık anlatıları daha çok seviyorum’

Ceyhan Usanmaz: Kâğıttan Kaplan İle Yazma ve Anlatıcı Üzerine

Ceyhan Usanmaz, ‘Kâğıttan Kaplan’da birbirine dolanan, “yazmak” kadar “okumak” meselesini de işin içerisine dâhil eden öykülere yer veriyor. Yazmanın, kimi zaman da yazamamanın farklı tezahürleri, bu öykülerde kendisine yer buluyor.

Kâğıttan Kaplan, temelde yazma üzerine bir kitap olarak görülebilir. Yazma, yazmama veya yazamama, birer ruh hâli olarak hemen her öyküde kendisini belirgin bir şekilde gösteriyor. Bu hissi öykü karakterleri de açıkça okura hissettiriyor. Yazma arzusunu sende ve tüm bu karakterlerde bu kadar baskın kılan nedir? Yazmak, neden sonu gelmez bir iptila, bir arzudur?

Bir dönem, popüler müzik sanatçılarının klasik cevaplarından biriydi; şarkı söylemeye çok erken yaşlarda, evde mikrofona benzetilebilecek bir eşyayı (çoğunlukla tarak ya da televizyon kumandası olurdu bu) ellerine alıp ayna karşısında dans ederek başladıklarını söylerlerdi. Benzer bir durum benim için de geçerliydi; ben de elime bir kalem alıp bir kâğıdın karşısında roman yazdığımı hayal ederdim çocuk yaşlarda. Çocukluk döneminde kurulan hayaller, ne olursa olsun insanın peşini bırakmıyor sanırım; güçlü bir arzu… Yazma fikrinin, bir anlamda aynadaki yansımasından çok hoşlanmış olmalıyım ki hiç vazgeçmedim yazmaktan ama yayımlama aşamasına yeni adım attım. Kâğıttan Kaplan’daki öykülerde de bu “aşamaları” anlatmaya çalıştığımı söyleyebilirim.

“Ben anlatıcı”, kitaptaki öyküleri bütünlediği kadar yazmak konusundaki dürtüleri okurda da hayata geçiren, tüm o zayıf noktalara uyaran bir unsur olarak görülebilir. Okurun onunla kendisini hep karşı karşıyaymış gibi konumlandırması kitabı da şekillendirir.

Okur olarak da deneysel metinlerle cebelleşmeyi sevdiğim için, Kâğıttan Kaplan’da da deneysel/oyuncul öyküler yer alıyor. Başlıklar, epigraflar, öyküler arasındaki gizli bağlar, hatta bazı görsel unsurlar vs. Bunun bir parçası olarak, anlatıcılarla da oynamak istemiştim aslında. “Ben, sen, o, biz, siz, onlar” sıralamasını gözeterek… Açıkçası tam beceremedim, daha doğrusu kitap bu yoldan saptı ve ben de “müdahale” etmedim.

Hep bir isimsizlik, adı konulamamışlık hâli söz konusu. Bence bu okurla anlatıcı arasındaki örtüşmeyi artıran bir durum. Her şey genel bir çerçeveyle kuşatılır ve bu sırada anlatımsal açıdan deneme yapmaktan da geri durulmaz.

Ironi, öykü karakterlerinin sık sık başvurduğu ve içerisinde bulundukları ânlardan/olaylardan sıyrılmaya çalıştıkları özel bir başlık/konu. Hikâyenin kimi zaman en acımasız, çözümsüz anlarında başvurulan ironi, bir yandan anlatılardaki yoğunluğu kırarken diğer yandan okuru bir çarpışmanın orta yerinde bırakıveriyor.

İroniye başvurmak, genel olarak hep bir kaçışla özdeşleştirilir. Belki bazı gerçeklerle bir başa çıkma, gizlenme enstrümanı… Çok da yanlış değil elbette bu doğrultudaki bir düşünce ama her zaman için geçerlidir de diyemeyiz.

İstanbul’da tavşan arayışına çıkan yazar adayı, egosuyla mücadele eden hayalet-yazar- gazeteci, yazarlık atölyelerine giden anlatıcı… Tam da bu noktada aslında yazarlığın salt bir arzu olarak değil, aynı zamanda bir geçim kaynağı olduğu noktalara da rastlıyoruz. Klişelerle, ritüellerle ve bazı geleneklerle derdim var! Genel olarak yayıncılık dünyasındaki genel kabullerle de. Örneğin kitap okumanın bir “eğlenme” yöntemi olduğunun unutulması ya da unutturulmaya çalışılması gibi.

Related Posts

KPSS başvuruları başladı mı, ne zaman başlıyor? KPSS lisans sınavı ne zaman?

ÖSYM tarafından açıklanan KPSS takvimine odaklanmış durumda. Kamu kurumlarında görev almak isteyen lisans mezunları için düzenlenen KPSS oturumu bu yıl Eylül ayında gerçekleştirilecek. Peki, KPSS başvuruları başladı mı, ne zaman başlıyor? KPSS lisans sınavı ne zaman?

LGS BAŞARI MESAJLARI VE SÖZLERİ 2025 (İNDİR – PAYLAŞ) || LGS sınavına giren öğrencilere en güzel, farklı, uzun, kısa başarı ve motivasyon mesajları!

LGS başarılar mesajları ve motivasyon sözleri, bu Pazar düzenlenen sınavla beraber adaylar ve yakınları tarafından araştırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen Liselere Geçiş Sınavı, 15 Haziran Pazar günü iki oturumda tamamlanacak. Kardeşi, yeğeni veya yakınlarına LGS’de başarılar temennisini ve güzel dileklerini iletmek isteyenler alternatifler için araştırmalarını yoğunlaştırdı. İşte LGS’ye girecek öğrencilere en güzel, farklı başarı ile motivasyon mesajları ve sözleri!

29 MAYIS (YARIN) TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? İBB’den 29 Mayıs toplu taşıma açıklaması! 29 Mayıs İstanbul’da otobüsler, metro, metrobüs, Marmaray bedava mı, ücretsiz mi, paralı mı?

İstanbul’un Fethi’nin 572. yıl dönümü, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü büyük bir coşkuyla kutlanacak! Çağ kapatıp çağ açan bu tarihi zaferin anısına İstanbul’da düzenlenecek etkinlikler için vatandaşlar, toplu taşıma araçlarının ücretsiz olup olmadığını merak ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan resmi açıklama, “29 Mayıs’ta toplu taşıma ücretsiz mi?” sorusuna yanıt verdi. 29 Mayıs 1453, Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’u fethiyle tarihe damga vuran bir gündür. Bu olay, Bizans İmparatorluğu’nun başkenti Konstantinopolis’in Osmanlı Padişahı II. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) tarafından ele geçirilmesiyle sonuçlanmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), otobüs, metro, metrobüs, vapur ve diğer toplu taşıma araçlarının ücret durumuna dair resmi bir açıklama yaptı. Peki, İBB’ye bağlı İETT otobüsleri, metro, metrobüs, şehir hatları vapurları ve Marmaray 29 Mayıs’ta bedava mı, yoksa paralı mı? 29 Mayıs 2025 toplu taşıma ücretsiz mi? İşte detaylar…

Milli Eğitim Akademisi Kayseri Şubesi 1 Eylül’de açılacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Eğitim Akademisi Kayseri Şubesi’nin 1 Eylül’de açılacağını söyledi.

Michelin yıldızlı şef Osman Sezener: Çalıştığım tempoda şu anki gençlerin hiçbirinin çalışabileceğini düşünmüyorum

“Biraz sert bir babayla büyüdüm…”

Bülent Cihantimur kimdir, ne iş yapıyor, nereli? Timur Cihantimur’un babası Bülent Cihantimur hakkında bilgiler

Son günlerde Türkiye’nin konuştuğu Timur Cihantimur’un kaza olayında babası Bülent Cihantimur da araştırılan isim oldu. İstanbul Eyüpsultan’da ehliyetsiz kullandığı otomobille, Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur’u annesi Eylem Tok ABD’ye kaçırmıştı. Peki, Timur Cihantimur’un babası Bülent Cihantimur kimdir? Bülent Cihantimur ne iş yapıyor, nereli?