Zeynep Kakınç, Milliyet’teki köşesinde modern lokanta kültürünün neredeyse ilk adımlarını atan Karpovitch ve Süreyya Homyakof hikayesini yazdı.
Milliyet köşe yazarlarından Zeynep Kakınç, ‘Cumhuriyet sofrasında Karpiç ve Süreyya dönemi’ başlıklı yazısında şunları kaleme aldı:
Cumhuriyet’in ilk yıllarında; aşevlerinden öte bir lokanta kültürü olmayan başkent Ankara’da Karpiç ile Süreyya lokantalarında masa örtülerinden çatal, bıçaklara kadar hiçbir şey Avrupa’daki örneklerinden aşağı kalmıyor.
Cumhuriyet’in kuruluşuyla başlayan bir değişimden söz ediyorsak, 1917 Bolşevik ihtilalinden kaçarak Türkiye’ye gelen ve dönemin mutfak kültüründe imzası olan iki Rus’tan, Georges Karpovitch ile Süreyya Homyakof’dan bahsetmeden olmaz. Bu dönemde Ankara’da bakanlıklar kuruluyor, Meclis açılıyor. Ancak yabancı elçiliklerin, diplomatların, gazetecilerin, milletvekillerinin, bürokratların gidebilecekleri lokanta pek yok. “Karpiç” adını, lokantasını açtığı Taşhan’ın sahipleri aileden olduğu için çocukluğumdan beri hep duymuşumdur. Neler yaptığı ve kim olduğuyla ilgili bilgiyi ise uzun yıllar önce ilk kez, mutfak kültürü araştırmacısı Ahmet Örs’den dinlemiştim. Örs’ün, “Cumhuriyet’in ilk yıllarında; aşevlerinden öte bir lokanta kültürü olmayan Ankara’da Karpiç, fırtınalar estiriyordu,” lafı kulaklarımdan hiç gitmez. Merakım ve bu konuyu araştırmam o günlere dayanır.
KADINLAR VE ERKEKLER AYNI MASADA
Georges Karpovitch ülkesinde otel ve lokanta işletmecisi. Ankara’nın ünlü hanlarından Taşhan’ın otele dönüşmesinden sonra açtığı kadınlar ve erkeklerin bir arada oturdukları lokantayı işletiyor. Mustafa Kemal, adının güç telaffuz edildiğini görerek, “Gel sana Karpiç diyelim,” diyor ve adı bundan sonra Karpiç olarak anılıyor. Yeni başkent Ankara’nın modern bir Cumhuriyet kenti olarak inşasına büyük önem veren Atatürk, Karpiç’e cebinden kredi vererek bir restoran açtırıyor. Bu restoranda, masa örtülerinden çatal, bıçak ve tabaklara kadar hiçbir şey Avrupa’daki örneklerinden aşağı kalmıyor. Genellikle Rus yemekleri servis ediliyor; Borsch çorbası, Karski, Kievski gibi yemekler sunuluyor. Aslında burası aynen Atatürk’ün planladığı gibi, aynı zamanda sofra adabı ve yemek kültürüyle ilgili bir eğitim yeri. “Baba” lakabıyla da anılan Karpiç, Batılı lokanta adabını yerleştirebilmek için büyük mücadele veriyor. Mesela kravatsız erkek müşteri içeri giremiyor. Restoranda fiyatların düşüklüğünde hükümet desteğinin ötesinde Karpiç’in kendisine verilen görevin farkında olarak gösterdiği çabanın büyük payı var.
SERJ, SÜREYYA OLUYOR
Serj Homyakof ise 1920’lerde Ankara’ya kaçan beyaz Ruslardan. Atatürk, Karpiç’te komi olarak çalışmaya başlayan Serj Homyakof’a “Süreyya”, karısına da “Asiye” adını veriyor. Lokantada komilikten garsonluğa, oradan şefliğe ve müdürlüğe yükselen Süreyya, kendi adıyla bir lokanta açıyor. Türk-Rus-Fransız karışımı mutfağıyla bir marka oluyor.
TEKLİFLE İSTANBUL’A
Süreyya aldığı bir teklifle İstanbul’a geliyor. 1940’lı yılların sonlarında Moda Deniz Kulübü’nde işe başlıyor. 10 yılı aşkın bir süre kulübün pek çok görevini üstleniyor, yöneticilik yapıyor. Hâlen Moda Deniz Kulübü’nde Süreyya menüsü yer almaktadır. Hatta bu menüyü sunan İstanbul’daki tek yerdir diyebiliriz. Süreyya ve eşi daha sonra Bebek’te yeni yerlerini açıyorlar. Menüde neler yok ki, Tavuk Kievski, Kuzu Karski, Beef Stroganoff, Fransızların Şatobriyan’ı, mantarlı fleminyon, parfe ve daha neler… Süreyya bir anda şehrin gözdesi oluyor.
FEYYAZ USTA’NIN SÜREYYA MENÜSÜNDEN TARİFİ
Süreyya’nın uzun yıllar çalıştığı Moda Deniz Kulübü, Atatürk’ün talimatıyla 1935 yılında kuruluyor. Zamanında, kralların, diplomatların ve tarihe mal olmuş önemli isimlerin ağırlandığı, denizciliği himaye eden sosyal bir kulüp. Bebek’te Süreyya Homyakof’un yanında mutfakta çalışan Feyyaz Doğan, Moda Deniz Kulübü’nün 45 yıldır Mutfak Şefi. Feyyaz Usta’dan aldığım, Süreyya menüsünün ünlü tatlısı Parfe tarifini sizlerle paylaşıyorum.
Parfe (1 Porsiyon için) Malzemesi:
* 70 g Krema
* 20 g Kaymaklı dondurma
* 30 g Tutti frutti meyvesi
* 15 g Toz şeker
* 1 g Meyve özütü
Yapılışı: Tencereye krema, dondurma ve meyve özütünü koyun, koyulaşıncaya kadar karıştırın. Ocaktan indirmeye yakın toz şekeri ve tutti fruttiyi ilave edip karıştırın. Ocaktan alıp servis kâselerine boşalttığınız karışımı derin dondurucuya atın.
Dekor şekeri:
* 30 g Toz şeker
* 15 g Şeker şurubu
* 1 Kahve fincanı su
Yapılışı: Şeker şurubu, toz şeker ve suyu bir tavaya alın, pelteleşinceye kadar kaynatın. Mutfak mermerinin üzerine saç teli inceliğinde tane tane serin.
Sosu için;
* 10 g Çikolata
* 20 g Kakao
* 20 g Süt
* 15 g Toz şeker
* 5 g Nişasta
Yapılışı: Çikolata, süt, kakao ve şekeri karıştırarak bir tencerede kaynatın ve nişasta ile bağlayın. Soğuması için dolaba alın. Derin dondurucudan çıkardığınız tatlının üzerine soğuyan çikolata sosunu dökün ve dekor şekeriyle tamamlayın.