D vitamini deponuz boş kalmasın

Sağlıklı Yaşam İçin D Vitamini Önemi

Vitaminlerin vücutta oynadığı önemli rolün farkındayız. Ancak hem vitamin hem de hormon olan D vitamini, vücudumuzda kas-kemik sağlığından bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün işleyişine kadar pek çok hayati rol üstleniyor.

Ülkemizde sıklıkla görülen D vitamini eksikliği, bir iç hastalıkları uzmanına göre, çocuklar ve yetişkinler için olmazsa olmazdır. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, D vitamini konusunda önemli bilgiler vererek bu vitaminin vücudumuzdaki kritik rolüne dikkat çekti.

D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

Obezite, günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olup genellikle D vitamini eksikliği ile ilişkilendirilir. Çünkü yağ hücreleri D vitamini emilimini engeller. Ayrıca yaş ilerledikçe, cilt D vitamini sentezinde azalma yaşayabilir. Beslenme yetersizliği ile birlikte ilerleyen yaşlarda D vitamini eksikliği en çok karşılaşılan sorunlardan biridir.

Eksiklik Nasıl Anlaşılır?

D vitamini seviyeleri kolayca kan testleriyle belirlenebilir. Özellikle kış aylarında düşük D vitamini seviyeleri tespit edilerek gerektiğinde takviye yapılmalıdır. Günlük D vitamini ihtiyacı kişiye ve yaşa göre değişmektedir, bu nedenle takviyeler mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Çünkü vücutta her şeyin fazlası zararlı olabilir.

D vitamini takviyesi yapmak gerekenler için büyük ölçüde 1000-2000 IU arasında günde takviye yeterli olacaktır.

Hücrelerimizdeki Önemli Etkileri

D vitamini eksikliği, kas-kemik sistemimizden kalp sağlığımıza kadar pek çok alanda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hücrelerimizin çoğunda önemli etkileri olan D vitamini aslında bir vitamin değil, doğal bir mucizedir. D vitamini eksikliğinin en büyük nedeni ise güneş ışınlarından yeterince faydalanmamak ve D vitamini açısından zengin besinleri yeterince tüketmemektir.

Eksikliği Çeşitli Hastalıklara Davetiye Çıkarabilir

D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizme, yetişkinlerde ise kas ve kemik sorunlarına neden olabilir. Raşitizm belirtileri değişkenlik gösterebilir. Ayrıca kemik erimesi gibi ciddi problemlere yol açabilir. D vitamini yeterli alındığında göğüs, kolon ve prostat kanseri riskinde azalma görülebilir. Ayrıca yeterli D vitamini, hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp yetersizliği, beyin felci ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

Alerji ve Aşırı Yorgunluk Belirtileri

D vitamini eksikliğinin astım ve alerji gibi hastalıklara yol açabileceği bilinmektedir. Ayrıca kronik yorgunluk sorunu ile D vitamini eksikliği arasında da bir ilişki bulunmaktadır. Depresyon sorunu yaşayan kişilerde D vitamini eksikliği oldukça yaygın olabilir.

Solgun cilt, saç dökülmesi, baş ağrısı, el ve ayaklarda soğuğa karşı hassasiyet, sık sık hastalanma ve uykusuzluk gibi belirtiler D vitamini eksikliğinin bir göstergesi olabilir.

Sadece Besinlere Güvenmeyin

Yalnızca besinlerden alınan D vitamini miktarı genellikle yetersiz kalır. Bu nedenle, günlük ihtiyacı karşılamak için besinlere ek olarak takviye yapılması gerekebilir. D vitamini içeren gıdalara örnek olarak balık yağı, somon, süt, yumurta sarısı ve mantardır.

Güneşin Faydaları

Güneş, D vitamini için en doğal kaynaktır. Yaz aylarında güneş ışınlarından yeterince faydalanmak önemlidir, ancak güneş kremi kullanımı D vitamini üretimini etkileyebilir. Bu nedenle, özellikle güneşin dik gelmediği saatlerde kısa süreli güneşlenmek yeterli olabilir.

Fakat yaz aylarında depolanan D vitamini kış aylarında yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle, kış aylarında da güneşi mümkün olduğunca değerlendirmek ve gerektiğinde takviye almak önemlidir.

Related Posts

Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir: Nasıl önlem alınmalı?

Özellikle son yıllarda vaka sayısında artış gözlenen, ani kardiyak ölüm, yaygın bilinen adıyla ani kalp ölümü durumunun çoğu zaman hiçbir belirti vermeden gerçekleştiğine işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, özellikle risk grubundaki kişilerde kalp damar sağlığını ayrıntılı şekilde değerlendirmek için koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade etti.

Haftada bir yiyenin kalbi bayram eder! Kolesterolü silip süpürüyor, kanı yıkıyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Sivas’ta öğretmen ve sağlık çalışanlarını taşıyan minibüs kazası: 2 ölü, 16 yaralı

Sivas’ta öğretmen ve sağlık çalışanlarını taşıyan minibüsün karıştığı kazada 2 kişi öldü, 2’si ağır 16 kişi yaralandı. Kaza, Sivas’a bağlı Çeltek köyü yakınlarında gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre, Yıldız beldesinden Sivas istikametine gitmekte …

Amatör Balıkçı Olta İğnesiyle Hastanelik Oldu

MERSİN’in Silifke ilçesinde eline olta iğnesi batan amatör balıkçı hastanelik oldu. Silifke ilçesinde amatör balıkçılık yapan Hüseyin Yılmaz, avı sırasında eline olta iğnesi battı. Yılmaz, kendi çabalarıyla iğneyi çıkarmaya çalıştı ancak başarılı …

Uzman Uyardı: Her 5 Çocuktan Biri Obez

Uzmanından uyarı: “Her 5 çocuktan biri obez” ANKARA – Medicana International Ankara Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aydoğan Aydoğdu, her beş çocuktan birinin obez olarak görüldüğüne dikkati çekti ve hekim …

Van’da Sağlık Ekiplerinin Hızlı Müdahalesiyle Anne ve Bebeği Hayata Döndü

Van’da sağlık ekipleri zamanla yarıştı: Anne ve bebek hayata döndü VAN – Van’ın Çatak ilçesinde 43 haftalık hamile bir kadının doğumunda yaşanan komplikasyonlar, sağlık ekiplerinin zamanında müdahalesi sonucu hem annenin hem de bebeğinin hayatını …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir