İHD’den gözaltılara tepki: Susmuyoruz, korkmuyoruz

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Halkların Demokratik Kongresi’ne (HDK) başlatılan soruşturma kapsamında sanatçılar ve gazetecilerin de aralarında olduğu en az 52 kişinin gözaltına alınmasına dair açıklama gerçekleştirdi. Beyoğlu’nda bulunan dernek binaları önünde yapılan açıklamada, “Korkutma ve yıldırma politikalarına karşı susmuyoruz, korkmuyoruz” yazılı pankart açıldı. Açıklamayı İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu.

İktidarın baskı politikaları ve hak ihlallerine karşı susmayacaklarını belirten Gülseren Yoleri, “Yerel seçimlerin yapıldığı 2024 yılının Mart ayından bu yana özellikle DEM Parti tarafından kazanılan belediyeler çoğunlukta olmak üzere, 2’si büyükşehir, 11 belediyeye İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandı. Kayyum atama işlemleri sırasında halka işkenceye varan kötü muamelelerde bulunuldu ve çok sayıda insan gözaltına alınarak tutuklandı. Siyasal iktidar, tamamen seçmenin seçme özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek kent uzlaşısı yaklaşımını da bir suç olarak değerlendirerek kent uzlaşısı adı altında belediyede çeşitli görevlere getirilen 10 kişi hakkında da tutuklama kararı verdi. Van Belediyesi’ne kayyum atanması işlemi sırasında belediyenin içine, halka, plastik mermilerle ateş edildi. Yapılan basın açıklamaları sırasında DEM Parti milletvekili Nevroz Uysal da dahil çok sayıda insana işkence edildi, çok sayıda kişi gözaltına alındı” dedi.

‘SİNDİRME POLİTİKASI’

Operasyonun halklara yönelik bir sindirme politikası olduğuna dikkat çeken Gülseren Yoleri, “Bir taraftan yürütülen yeni bir ‘sürecin’ varlığı tartışılırken, çatışma ortamının bitmesi gerektiği savunulurken, bugüne kadar hiçbir şekilde savaş politikalarına hizmet etmemiş, her zaman barışı savunmuş, insan hakları ve demokrasiden yana olmuş insanların gözaltına alınması başka bir şekilde açıklanamaz” ifadelerini kullandı.

‘SESİMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Gülseren Yoleri, sözlerine şöyle devam etti: “Hem halkın seçme ve seçilme özgürlüğüne, seçmen iradesine darbe olarak değerlendirdiğimiz kayyum politikasına, hem de ifade ve örgütlenme özgürlüğümüze yönelik tüm ihlallere karşı sesimizi yükseltmeye devam edecek, bu korkutma ve yıldırma politikalarının karşısında duracağız.”

(MEZOPOTAMYA AJANSI)

Related Posts

İngiltere’den 14 yıl sonra Şam’a ilk ziyaret! Suriye’ye rekor insani yardım

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Bu, İngiltere’den 14 yıl aradan sonra Şam’a bakanlık düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret oldu. İngiltere’nin 94.5 milyon sterlin insani yardım, kimyasal silahların imhası için 2 milyon sterlin yardım yapacağı duyuruldu. 

Aliyev ile Pezeşkiyan’ın samimi görüntüleri sosyal medyada gündem oldu

Azerbaycan’ın Hankendi kentindeki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Zirvesi’nde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın samimi görüntüleri sosyal medyada yoğun şekilde paylaşıldı.

Rusya: Batı, Ukrayna ordusunun kimyasal silah kullanımına ilişkin gerçekleri görmezden geliyor

Rusya’nın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ndeki (OPCW) Daimi Temsilciliği, Batı’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal silah kullanımına ilişkin gerçekleri görmezden geldiğini belirtti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu: İsrail’e 2 binden fazla füze ve İHA fırlattık

İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ali Muhammed Naeini, yaptığı açıklamada İsrail ile İran arasındaki çatışmaya değinerek İsrail’e 2 binden fazla füze ve İHA fırlatıldığını ve hedefleri başarıyla vurduklarını ifade etti.

Almanya’da 6 aylık gönüllü askerlik planı: ‘İş dünyası endişeli’

Almanya’daki işverenler, genç insanların zorunlu ya da gönüllü askerlik kapsamında orduya alınmasının kendileri açısından personel bulmayı zorlaştıracağından kaygı duyuyor.

Diyarbakır’da futbol maçında ortalık karıştı! Bıçakla saldırdılar

Diyarbakır’ın Fırat Mahallesi’nde bulunan millet bahçesindeki halı sahada dün akşam saatlerinde düzenlenen ‘Vedat Aydın Futbol Turnuvası’ yarı final maçında olay çıktı.