İrlanda Dışişleri Bakanı Harris: Klavye Savaşçılarıyla Mücadele Ediyoruz
İrlanda’nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Simon Harris, anonim “klavye savaşçılarının” çevrim içi ortamda nefret söylemi ve dezenformasyon yaymasını engellemeyi hedeflediklerini açıkladı.
Harris, Extra.ie’ye verdiği röportajda Medya Bakanı Patrick O’Donovan’ın çocukların sosyal medyaya erişimini sınırlayan ve yaş doğrulamasını esas alan düzenleme önerileri üzerinde çalıştığını belirtti. Bu öneriler Avustralya modeline benzerlik gösteriyor ve Harris’a göre oldukça heyecan verici.
Ancak, bu adımların sosyal medya devleri ve ABD yönetimiyle çekişmeye neden olabileceği endişesi var. Çünkü birçok büyük teknoloji şirketi Avrupa merkezlerini İrlanda’da bulunduruyor ve AB’nin dijital düzenlemeler Trump yönetimi tarafından eleştiriliyor.
“Demokrasinin Korunması Önemli”
Harris, bu girişimlerin zorunlu olduğunu vurgulayarak, “Konu demokrasinin korunması” dedi. Çevrim içi taciz ve dezenformasyonun küresel bir tehdit haline geldiğini belirten Harris, İrlanda’da dijital rıza yaşının 16 olmasına rağmen bu kuralın uygulanmadığını dile getirdi ve yaş doğrulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Planlanan düzenlemelerin, 2022’de yürürlüğe giren AB Dijital Hizmetler Yasası’nda (DSA) değişikliğe neden olabileceği belirtiliyor. Harris, teknoloji şirketleriyle çatışma yerine yapıcı bir diyalog kurmak istediklerini ifade etti ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İngiltere Başbakanı Keir Starmer gibi liderlerin benzer adımlara açık olduğuna dikkat çekti.