Kandilli tsunami tehdidi altındaki yerleri açıkladı: ‘Daha büyük depremler olabilir’ dedi

Ege Denizi ve çevresinde deprem fırtınası günlerdir devam ediyor. Santorini Adası’nın tahliyesine kadar ilerleyen doğa olayında volkanik patlama riski devam ederken Kandilli Rasathanesi bölgedeki hareketliliği anlamlandırabilmek için kolları sıvadı.

Deprem denizine dönen Ege hakkında dördüncü raporunu tamamlayan Kandilli, Türkiye’nin risk altındaki yerlerini işaretledi.

KANDİLLİ TSUNAMİ TEHDİDİ ALTINDAKİ YERLERİ AÇIKLADI

Son bir haftalık periyotta bin 500 üzerinde deprem meydana gelen Ege Denizi’nde büyük korku yaşanırken bir yandan da tsunami endişesi doğdu. Kandilli raporunda hareketliliğin daha büyük sonuçlarının olabileceğine vurgu yapılırken Türkiye’nin risk altındaki yerleri açıklandı.

Peş peşe meydana gelen depremlerin şiddetinin artması durumunda Antalya Körfezi ve Kaş Yarımadası’nda 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgası oluşabileceği uyarısı yapıldı.

Raporda, şu ifadelere yer verildi:

Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı, çevresi ve ona dik olan Güney Akdeniz ve Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesinin yüksek olduğu belirtilmiştir.

Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş Yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre arasında tsunami tehlikesinin mümkün olduğu anlaşılmıştır.”

Uzmanlar, bölgedeki sismik hareketliliğin dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını çizdi ve vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

‘DAHA BÜYÜK DEPREMLER OLABİLİR’ DEDİ

Raporda, 31 Ocak – 7 Şubat tarihleri arasında bölgede en düşük 1,2 ve en yükseği 5.3 büyüklüğünde olmak üzere toplam yaklaşık bin 513 depremin yaşandığı açıklandı.

4 ve üzeri büyüklüğünde gerçekleşen sarsıntıların sayısının da 108 olduğu belirtildi. Uzmanlar, bölgedeki hareketliliğin devam ettiğinin de altını çizdi.

Santorini ve çevresindeki sismik hareketliliğin ilerleyen günlerde daha büyük depremlere yol açabileceği ifade edildi.

GEÇMİŞTE YAŞANAN TSUNAMİLER HATIRLATILDI

Raporda, geçmişte yaşanan tsunamiler de hatırlatıldı. 1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depremine atıfta bulunuldu ve geçmişte yaşanan tsunamilerin etkilerinin altı çizildi.

Söz konusu depremde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde dalgalar oluşmuş ve kıyıdan 1.5 kilometre içeriye kadar su baskını yaşanmıştı. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında büyük maddi hasar meydana gelmiş, tsunami dalgaları Fethiye’de 1 metre yüksekliğe ulaşarak 250 metre içeriye kadar ilerlemişti.

Yaşanılan bölgede tsunami riski olup olmaduğını öğrenmek için AFAD uygulamasını indirilebilir.

Related Posts

Fransa şokta: Milletvekili evinde ölü bulundu

Fransa’nın siyaset sahnesi, 7 Temmuz 2025 Pazartesi günü gelen acı haberle sarsıldı. Eure-et-Loir milletvekili ve 2022’den 2024’e kadar Cumhuriyetçiler Grubu’nun başkanlığını yapmış olan Olivier Marleix, Anet’teki evinde ölü bulundu. Yakınlarının …

Üç yıldır naaşı aranan Şehit Üsteğmen Melih Bozkurt’un son WhatsApp mesajı yürekleri burktu

Üç yıldır naaşı aranan Şehit Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un WhatsApp’ta paylaştığı son mesajı ortaya çıktı.

DEM Parti İmralı heyeti, Erdoğan’la görüşecek

DEM Parti İmralı Heyeti, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beştepe’de bir araya gelecek.

Yargıtay verileri ortaya koydu: AKP’nin kayıpları dikkat çekti, CHP tırmanışa geçti…

Yargıtay’ın siyasi partilerin güncel üye sayılarını yayımladığı listede; AKP son altı ayda 256 bin üye kaybı yaşarken CHP, 370 binden fazla yeni üye kazandı. Listede Yeniden Refah ve Saadet’in artışı da dikkat çekti.

Netanyahu, Trump ile görüşmesinin ateşkes müzakereleri konusunda ilerleme sağlayacağını söyledi

Netanyahu, Trump ile görüşmesinin ateşkes müzakereleri konusunda ilerleme sağlayacağını söyledi

Adıyaman Belediye Başkanı’nın ifadesi tamamlandı

Adıyaman Belediye Başkanı’nın ifadesi tamamlandı. Dün akşam saatlerinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tutuklanmıştı.