Karaciğer yağlanması sinsi tehlike: Fark etmeden siroza götürüyor

Karaciğer Yağlanması Günümüzün Önemli Sağlık Sorunu Haline Geldi

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, karaciğer yağlanmasının günümüzde hızla yaygınlaşan önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirtti. Prof. Dr. Bilgiç, “Karaciğer yağlanması günümüzün hastalığıdır. Son yıllarda obezitenin artması, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı ve alkol tüketiminin yaygınlaşması bu sorunun temel sebepleridir” dedi.

30-40 YILDA HIZLA ARTTI

Son 30-40 yılda karaciğer yağlanmasının ciddi oranda arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Bilgiç, obeziteyle paralel olarak bu sorunun da yaygınlaştığını vurguladı. Obezitenin karaciğer yağlanmasını tetikleyen en önemli faktörlerden biri olduğunun altını çizdi.

ÜÇ FARKLI YAĞLANMA TİPİ

Karaciğer yağlanmasının üç ana tipte incelendiğini belirten Prof. Dr. Bilgiç, “Birincisi non-alkolik karaciğer yağlanmasıdır. Bu tür genellikle obezite ve diyabet hastalarında görülse de genetik yatkınlık nedeniyle zayıf bireylerde de oluşabilir. İkinci tip alkolik karaciğer yağlanmasıdır ve uzun süreli alkol tüketimi sonucunda ortaya çıkar. Üçüncü ise metabolik karaciğer yağlanmasıdır ve bazı hastalıklarla birlikte gelişen metabolik sendromun parçasıdır” dedi.

BELİRTİ VERMEDEN İLERLEYEBİLİR

Karaciğer yağlanmasının çoğu zaman belirti vermeden ilerleyebildiğini söyleyen Bilgiç, “Hastalar genellikle sağ üst karında dolgunluk ve ağrı hissiyle başvurur. Ancak çoğu zaman karaciğer yağlanması kan testlerinde ya da başka bir nedenle yapılan ultrasonografide tesadüfen tespit edilir. En riskli grubu ise diyabet, alkol tüketimi ve obezitenin bir arada görüldüğü bireyler oluşturur” ifadelerini kullandı.

ÜÇ EVREDE DEĞERLENDİRİLİYOR

Karaciğer yağlanmasının ultrasonografi ile değerlendirildiğini ifade eden Bilgiç, “Karaciğer yağlanması Steatoz 1 (S1), Steatoz 2 (S2) ve Steatoz 3 (S3) olmak üzere üç evrede incelenir. En ileri evre S3’tür. Ayrıca karaciğerin sertliğini ve yağ miktarını ölçmek için Fibroscan adı verilen özel bir cihazla kantitatif ölçümler yapıyoruz” diye konuştu.

SİROZ VE KARACİĞER YETMEZLİĞİNE DÖNÜŞEBİLİR

Karaciğer yağlanmasının uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Bilgiç, “25 yıllık hekimlik hayatımda eskiden sirozun en sık nedeni hepatit B ve C idi. Ancak günümüzde karaciğer yağlanması bu hastalıkların yerini aldı. Bu durum, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Kelimeleri unutturan ve yanlış söylettiren beyin hastalığı 3 tipte görülüyor

Günlük konuşmalarınızda sık sık kelime arıyor, tanıdık nesnelerin adlarını hatırlamakta zorlanıyor musunuz? Ya da bir kelimeyi yanlış söyleyip durumu fark ettiğinizde geçiştiriyor musunuz? Uzmanlara göre bu durum sadece yorgunluk ya da yaşlanmanın doğal bir parçası olmayabilir. Primer Progresif Afazi (PPA) adı verilen, sinsice ilerleyen bir beyin hastalığı, dili hedef alarak ilk belirtilerini fark ettirmeden göstermeye başlıyor.

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Aman dikkat nezle gibi başlayıp krize dönüşmesin

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.