Otomatik kayıt yapılacak: Maaştan kesilecek!

Çiftçilere Zorunlu Sigorta Yükümlülüğü Getirildi

2025 yılından itibaren geçerli olan yasal düzenleme ile, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilere zorunlu sigorta yükümlülüğü getirildi. 15 Temmuz’da, muafiyet şartlarını yerine getirmeyen çiftçiler otomatik olarak BAĞ-KUR kapsamına alındı ve sigorta primleri ödemeye başladı.

Bu değişiklik özellikle ölüm, dul, yetim ve 65 yaş aylığı alan çiftçileri doğrudan etkiliyor. Eğer bu kişiler gerekli muafiyet belgesini sunmazlarsa, aldıkları maaşlarda kesintiyle karşı karşıya kalabilirler.

Yasal Düzenleme Hangi Şartları Getiriyor?

2025 yılında kabul edilen 7538 sayılı Kanun’un 16. maddesi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen yeni hükümle, Ziraat Odalarının ÇKS’ye kayıtlı üyelerini SGK’ya bildirmesini zorunlu kıldı. Bu bildirimle birlikte muafiyet şartını yerine getirmeyen çiftçiler için sigortalılık süreci başlatıldı.

Muafiyeti Bulunmayana Hem Prim Borcu Hem Maaş Kesintisi

Ekonomim’in haberine göre Dr. Okan Güray Bülbül, Karadeniz gibi bölgelerde küçük ölçekli tarım yapan, yılda sadece birkaç yüz kilogram ürün alan kişilerin bu uygulamadan ciddi şekilde etkilenebileceğine dikkat çekti. Özellikle şehir dışında yaşayan ve tarımsal faaliyeti sembolik düzeyde olan bireyler, durumdan habersiz oldukları için ölüm aylığı gibi sosyal ödemelerinin kesilebileceğine işaret etti.

Kimler Muaf Tutulacak?

Tarım gelirlerinden giderler düşüldükten sonra kalan aylık ortalama kazancı asgari ücretin altında olanlar, Ziraat Odalarından alacakları muafiyet belgesiyle BAĞ-KUR’a kaydolmaktan muaf olabilecekler. Ayrıca, 65 yaşını doldurmuş olanlar, “sigortalı olmak istemediklerini” yazılı olarak SGK’ya beyan ettiklerinde, sigortalılık durumu sona erecek.

Geçmişe dönük muafiyet için belge alınması ise yalnızca 1 yıl geriye dönük olarak mümkün olacak.

“Sistem Güvence Getiriyor Ama Duyuru Eksik, Süre Uzatılmalı”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, uygulamanın sosyal güvenlik açısından olumlu olduğunu ancak birçok çiftçinin konuya dair yeterli bilgiye sahip olmadığını vurguladı. Muafiyet sınırının altındaki çiftçilerin ve emeklilerin etkilenmeyeceğini hatırlatan Doğru, geçiş sürecinin kesinlikle uzatılması gerektiğini belirtti.

Ayrıca, Ziraat Odalarının belge verirken geriye dönük aidat borcu talep etmesinin önüne geçilmesi gerektiğini de ekledi.

Related Posts

Ehliyetler 1 Ağustos’tan itibaren geçersiz sayılacak! 3 milyon kişi hala yaptırmadı

Ehliyetini hala yenilemeyenler dikkat! 3 milyondan fazla kişi eski tip sürücü belgesiyle yola devam ediyor. 1 Ağustos’tan itibaren yenilenmeyen ehliyetler geçersiz sayılacak. Üstelik 15 TL’lik yenileme ücreti, 7 bin lirayı aşacak!

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

Evde bakım yardımı ve sosyal destek ödemeleri arttı: Yeni tutarları bakan açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrasında Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.