Plastik şişeden su içenler dikkat! ‘Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’

Plastik Parçacıkların Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bir litre suyun içinde bulunan plastik parçacık sayısıyla ilgili yapılan araştırmaya göre, ortalama 240.000 plastik parçacık bulunmaktadır. Bu rakam, önceki tahminlerin 10 ila 100 katı kadar fazladır ve çoğunluğunu nanoplastikler oluşturmaktadır. Nanoplastiklerin boyutları o kadar küçüktür ki kan hücrelerine ve beyne kolayca nüfuz edebilirler.

Ciddi Sağlık Problemleri

Araştırmacılar, nanoplastiklerin yanı sıra plastik şişelerde kullanılan ftalatların da ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtmektedir. Ftalatların üreme, beyin, bağışıklık ve diğer sistemler üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Columbia Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu tür plastik maddelerin kanser, doğum kusurları ve kısırlık gibi sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğine dikkat çekmektedir.

Araştırmacılar, plastik şişelerdeki suların yanı sıra şişelenmiş içeceklerden ve bazı gıda ürünlerinden de vücuda plastik parçacıkların girebileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Ketchup, mayonez ve sporcu içecekleri gibi ürünler de potansiyel risk taşımaktadır.

Araştırma, plastik şişelerde bulunan bir diğer madde olan poliamid parçacıklarına da vurgu yapmaktadır. Poliamidin, suyun şişelenmeden önce temizlenmesinde kullanılan plastik filtrelerden kaynaklanabileceği düşünülmektedir.

Poşet Çaylar da Riskli Olabilir

Başka bir çalışmada, polipropilen çay poşetlerinin bir fincan çaya 8 milyon ila 1.2 milyar arasında nanoplastik parçacık bırakabileceği belirlenmiştir. Bu durum, günlük hayatta plastik kullanımının ne kadar yaygın ve tehlikeli olabileceğini göstermektedir.

Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu’ndan Dr. Qixuan Chen, bu bulguların plastiklerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak için önemli bir adım olduğunu vurgulamaktadır. Araştırmacılar, plastik parçacıklarının yalnızca şişe sularında değil, günlük hayatta kullanılan diğer ürünlerdeki etkilerini de araştırmaya devam etmektedirler.

Related Posts

Malatya’da Kule Vinç Operatörü Yüksekten Mahsur Kaldı

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesindeki inşaat şantiyesinde kule vinç operatörü, 30 metre yükseklikte fenalaşarak baygınlık geçirdi. İtfaiye ekipleri, merdivenli araçla operatörü kurtarıp sağlık ekiplerine teslim etti.

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Zayıflamak için tüketilen çaylara dikkat: Sağlığımızı tehdit ediyor

Bilinçsiz tüketilen bitkiler konusunda konuşan Diyetisyen Şükriye Eral, “Kontrolsüz tüketilen bitki çayları kalp ritim bozuklukları, tansiyon düzensizlikleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon yetersizlikleri yapabilir, fazla tüketimler zehir etkisi yapabilir. Diğer kullandığımız ilaçlarla, bitkilerle etkileşime girebilir” açıklamasında bulundu.

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havucun Faydaları Nelerdir? Uzmanlar havucun A, B ve C vitaminleri tarafından zengin olduğunu belirterek, havuç tüketimini önerdi.