Sağlık Bakanlığı, sağlık personelinin ilgiyle beklediği “2026 Yılı Ocak Dönemi İsteğe Bağlı İller Arası Yer Değiştirme Suretiyle Atanma Kurası” için takvimi oluşturdu ve boş pozisyonları açıkladı. Personel, 6 Ocak 2026’ya kadar Entegre Kurumsal İşlem Platformu (EKİP) üzerinden tercihlerini yapabilecek. Ancak, bu kurada “eş durumu” tayinlerini etkileyen önemli bir ayrıntı bulunuyor. Başvurular 6 Ocak’ta sona erecek. İlan metnine göre, başvurular 31 Aralık 2025 – 06 Ocak 2026 tarihleri arasında alınacak. Adaylar, 6 Ocak 2026 Salı günü saat 18.00’e kadar EKİP üzerinden başvurularını kesinleştirmelidir.
Bakanlık, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe dikkat çekerek personeli uyarmıştır. Bu kura ile yeni görev yerine atanan personel, atamadan önce var olan bir mazerete dayanarak (örneğin eş durumu) nakil talebinde bulunabilmek için yeni görev yerinde fiilen en az bir yıl çalışmak zorunda kalacaktır. Böylece, eşinin olduğu ile tayin isteyebilecek durumda olan bir personel, bu kurayla başka bir ile atanırsa eşini yanına alamayacak ve 1 yıl beklemesi gerekecektir.
Atama süreci, hizmet puanı esasına göre işleyecektir. Hizmet puanları, 31 Ocak 2026 tarihine göre hesaplanacaktır. Puanlar eşitse, mesleki kıdemi fazla olan veya yaşı büyük olan personele öncelik verilecektir. Eşitlik durumunda kura çekilecektir. Başvuru yapabilecek personel, 657 sayılı Kanunun 4/A maddesine tabi olarak görev yapanlar olacaktır. Başvuru şartları arasında, bulunduğu ilde en az 2 yıl çalışmış olma şartı bulunmaktadır.