Zelenski yeni arabulucu arıyor: BAE’ye indi, sırada Türkiye var

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dün gece geç saatlerde Birleşik Arap Emirlikleri’ne vardı. Ukrayna Başkanı’nın ziyareti, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşı sona erdirebilecek olası barış görüşmelerine ilişkin temasların hızlandığı bir dönemde gerçekleşti.

Zelenski, Almanya’daki Münih Güvenlik Konferansı’na katıldıktan sonra Abu Dabi’ye geçti. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan görüntülerde Zelenski ve eşi Olena Zelenska’nın Pazar gecesi havaalanında bir Emirlik yetkilisi ve şeref kıtası tarafından karşılandığı görüldü.

Olena Zelenska, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ilk kez BAE’ye seyahat etti. Ancak bu ziyaret, Zelenski’nin savaşın başlamasından bu yana ülkeye yaptığı ilk resmi ziyaret oldu.

SIRADA TÜRKİYE VAR

Zelenski bu hafta yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde Türkiye ve Suudi Arabistan’ı da ziyaret etmeyi planladığını söyledi.

Ancak Cuma günü yaptığı açıklamada bu ziyaretleri esnasında Rus ya da ABD’li yetkililerle görüşmeyi planlamadığını söyledi.

ABD’nin, Ukrayna ve Avrupa’yı barış görüşmelerinde arka plana atması, Zelenski’nin diğer arabulucu ülkelere yönelmesine sebep oldu.

Zelenski’nin Rusya – Ukrayna savaşında önemli bir arabulucu rolü oynayan Türkiye’ye ziyareti bu sebeple dikkat çekiyor.

Ancak Rusya, NATO üyesi olan Türkiye’nin gelecek barış görüşmelerinde ideal bir arabulucu olamayacağını ve direkt olarak ABD ile görüşmek istediğini dile getirmişti. Ancak bu durum, Zelenski’nin alternatif arayışıını durdurmuş değil.

SAVAŞAN ÜLKELERİN BULUŞMA NOKTASI

BAE, geçmişte Rusya ve Ukrayna arasındaki esir takaslarında arabuluculuk yaptı ve olası barış görüşmeleri için ideal bir tarafsız ülke olarak kabul ediliyor.

Zelenski’nin ofisinden yapılan açıklamada, ziyaretin öncelikli amacının esir takası müzakerelerini ilerletmek olduğu belirtildi.

Zelenski, “En büyük önceliğimiz daha fazla insanımızı esaretten kurtararak evlerine dönmelerini sağlamak” açıklamasını yaptı.

Açıklamada ayrıca, ekonomik ortaklık, yatırımlar ve insani yardım programlarının da görüşüleceği vurgulandı.

Ancak BAE’nin resmi devlet haber ajansı WAM, Zelenski’nin ziyaretine ilişkin herhangi bir duyuru yapmadı. Bu durum, Emirlikler’in tarafsız bir diplomatik çizgi izleme çabasının bir parçası olarak yorumlandı.

 

Related Posts

Oltu’da Sel Felaketi: Bir Araç Suyun İçinde Sürüklendi

Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşanan sağanak yağış, sel felaketine neden oldu. Bir otomobil sel sularına kapıldı, sürücü ve eşi son anda kurtarıldı. Eşinin halat yardımıyla kurtarılması dikkat çekti.

DEM’den, Demirtaş’ın da olduğu ‘Kobani’ tahliyelerinin reddedilmesine tepki: Anayasa çiğnenerek suç işleniyor, serbest bırakılmaları sürecin de bir gereği

DEM’den, Demirtaş’ın da olduğu ‘Kobani’ tahliyelerinin reddedilmesine tepki: Anayasa çiğnenerek suç işleniyor, serbest bırakılmaları sürecin de bir gereği

Elmalı’da Hortum, Dolu ve Sel Zarara Yol Açtı

Elmalı’da sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi, yollar kapandı, tarım ürünleri zarar gördü.

İşten Çıkarılan İşçiler Eylemini Sonlandırdı

İzmir’de işten çıkarılan işçiler, belediye başkanıyla yapılan görüşme sonrası eylemlerini sonlandırdı.

Sapanca Gölü’nde 60 Milyon Metreküp Su Kaybı

Alemdar, Sapanca Gölü’nün kuraklık ve bilinçsiz tüketim nedeniyle büyük su kaybı yaşadığını belirtti.

Emine Erdoğan, Ümraniye Çevre Şenliği’nde Sıfır Atık Bilincine Dikkat Çekti

Emine Erdoğan, Ümraniye’deki Çevre Şenliği’nde çocuklarla birlikte atölyelere katılarak çevre bilincinin önemini vurguladı. DOA makinesine geri dönüştürülebilir atık atan Erdoğan, ‘Sıfır Atık bir kampanya değil, bilinçli bir yaşam tarzı’ diyerek mesajını iletti.