Zelenski yeni arabulucu arıyor: BAE’ye indi, sırada Türkiye var

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dün gece geç saatlerde Birleşik Arap Emirlikleri’ne vardı. Ukrayna Başkanı’nın ziyareti, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşı sona erdirebilecek olası barış görüşmelerine ilişkin temasların hızlandığı bir dönemde gerçekleşti.

Zelenski, Almanya’daki Münih Güvenlik Konferansı’na katıldıktan sonra Abu Dabi’ye geçti. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan görüntülerde Zelenski ve eşi Olena Zelenska’nın Pazar gecesi havaalanında bir Emirlik yetkilisi ve şeref kıtası tarafından karşılandığı görüldü.

Olena Zelenska, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ilk kez BAE’ye seyahat etti. Ancak bu ziyaret, Zelenski’nin savaşın başlamasından bu yana ülkeye yaptığı ilk resmi ziyaret oldu.

SIRADA TÜRKİYE VAR

Zelenski bu hafta yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde Türkiye ve Suudi Arabistan’ı da ziyaret etmeyi planladığını söyledi.

Ancak Cuma günü yaptığı açıklamada bu ziyaretleri esnasında Rus ya da ABD’li yetkililerle görüşmeyi planlamadığını söyledi.

ABD’nin, Ukrayna ve Avrupa’yı barış görüşmelerinde arka plana atması, Zelenski’nin diğer arabulucu ülkelere yönelmesine sebep oldu.

Zelenski’nin Rusya – Ukrayna savaşında önemli bir arabulucu rolü oynayan Türkiye’ye ziyareti bu sebeple dikkat çekiyor.

Ancak Rusya, NATO üyesi olan Türkiye’nin gelecek barış görüşmelerinde ideal bir arabulucu olamayacağını ve direkt olarak ABD ile görüşmek istediğini dile getirmişti. Ancak bu durum, Zelenski’nin alternatif arayışıını durdurmuş değil.

SAVAŞAN ÜLKELERİN BULUŞMA NOKTASI

BAE, geçmişte Rusya ve Ukrayna arasındaki esir takaslarında arabuluculuk yaptı ve olası barış görüşmeleri için ideal bir tarafsız ülke olarak kabul ediliyor.

Zelenski’nin ofisinden yapılan açıklamada, ziyaretin öncelikli amacının esir takası müzakerelerini ilerletmek olduğu belirtildi.

Zelenski, “En büyük önceliğimiz daha fazla insanımızı esaretten kurtararak evlerine dönmelerini sağlamak” açıklamasını yaptı.

Açıklamada ayrıca, ekonomik ortaklık, yatırımlar ve insani yardım programlarının da görüşüleceği vurgulandı.

Ancak BAE’nin resmi devlet haber ajansı WAM, Zelenski’nin ziyaretine ilişkin herhangi bir duyuru yapmadı. Bu durum, Emirlikler’in tarafsız bir diplomatik çizgi izleme çabasının bir parçası olarak yorumlandı.

 

Related Posts

İngiltere’den 14 yıl sonra Şam’a ilk ziyaret! Suriye’ye rekor insani yardım

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Bu, İngiltere’den 14 yıl aradan sonra Şam’a bakanlık düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret oldu. İngiltere’nin 94.5 milyon sterlin insani yardım, kimyasal silahların imhası için 2 milyon sterlin yardım yapacağı duyuruldu. 

Aliyev ile Pezeşkiyan’ın samimi görüntüleri sosyal medyada gündem oldu

Azerbaycan’ın Hankendi kentindeki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Zirvesi’nde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın samimi görüntüleri sosyal medyada yoğun şekilde paylaşıldı.

Rusya: Batı, Ukrayna ordusunun kimyasal silah kullanımına ilişkin gerçekleri görmezden geliyor

Rusya’nın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ndeki (OPCW) Daimi Temsilciliği, Batı’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal silah kullanımına ilişkin gerçekleri görmezden geldiğini belirtti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu: İsrail’e 2 binden fazla füze ve İHA fırlattık

İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ali Muhammed Naeini, yaptığı açıklamada İsrail ile İran arasındaki çatışmaya değinerek İsrail’e 2 binden fazla füze ve İHA fırlatıldığını ve hedefleri başarıyla vurduklarını ifade etti.

Almanya’da 6 aylık gönüllü askerlik planı: ‘İş dünyası endişeli’

Almanya’daki işverenler, genç insanların zorunlu ya da gönüllü askerlik kapsamında orduya alınmasının kendileri açısından personel bulmayı zorlaştıracağından kaygı duyuyor.

Diyarbakır’da futbol maçında ortalık karıştı! Bıçakla saldırdılar

Diyarbakır’ın Fırat Mahallesi’nde bulunan millet bahçesindeki halı sahada dün akşam saatlerinde düzenlenen ‘Vedat Aydın Futbol Turnuvası’ yarı final maçında olay çıktı.