BTÜ’de orman envanterine katkı sağlayacak proje geliştiriliyor


BTÜ Orman Fakültesi’nden Yenilikçi Orman Envanter Projesi

BURSA (İGFA) – BTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Burhan Gencal’ın “LiDAR Destekli Akıllı Telefon Uygulaması ile Ağaç Çapı Ölçümü ve Süre Analizi” başlıklı projesi, TÜBİTAK 1002-A desteği ile hayata geçirildi.

Projenin danışmanlığını Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Sönmez üstlenirken, projede 2 öğrenci bursiyer olarak görev alıyor. Çalışma; LiDAR destekli mobil cihazlarla ağaç çapı ölçümünde doğruluk ve zaman verimliliğini inceleyerek ormancılık envanter süreçlerine ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın faaliyetlerine yenilikçi bir katkı sunmayı amaçlıyor. Proje, genellikle park ve bahçelerle sınırlı kalan mevcut araştırmalardan farklı olarak doğal orman ekosistemlerine odaklanmaktadır.

Ormancılık sektöründe maliyeti düşük, taşınabilir ve hızlı çözümler sunan bu çalışmanın, Türkiye’de orman envanteri alanındaki teknolojik uygulamalarda önemli bir yere sahip olması beklenmektedir.

Mobil Cihazla Geleneksel Yöntemler Karşılaştırılacak

Proje, geleneksel çap ölçüm yöntemlerini LiDAR destekli akıllı telefon ve tabletlerle yapılan ölçümlerle karşılaştırmayı hedeflemektedir. Araştırma Görevlisi Gencal, “Sarıçam ve Uludağ Göknarı türlerinden seçilen toplam 200 ağaç üzerinde gerçekleştirilecek. LiDAR teknolojisinin ormancılık alanındaki ölçüm doğruluğu ve zaman verimliliği potansiyelini inceleyen proje, mobil cihazlarla elde edilen verileri geleneksel yöntemlerle karşılaştıracaktır” şeklinde belirtti.

Sürdürülebilir Ormancılık Uygulamaları Desteklenecek

Projeden bahseden Burhan Gencal, “Çalışmamız, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içindeki ormanların daha etkin yönetimi için bilimsel bir temel oluşturacak ve ulusal düzeyde sürdürülebilir ormancılık uygulamalarını teşvik edecektir. Doğal orman ekosistemlerine odaklanan projemiz, literatüre yenilikçi bir yaklaşım getirerek, bilim dünyasında modern teknolojilerin kullanımına referans olacaktır” dedi.

Proje İş Gücü ve Zaman Tasarrufu Sağlayacak

Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Sönmez ise, sektörde ölçüm süreçlerini hızlandıracak, maliyetleri düşürecek ve doğruluğu artıracak modern teknolojilere yönelik bir talep olduğunu belirtti. Sönmez, “Geleneksel yöntemlerin yerine taşınabilir, düşük maliyetli ve hızlı çözümlere olan ihtiyaç artmaktadır. Proje, sektörde iş gücü ve zaman tasarrufu sağlayarak operasyonel süreçleri optimize etme potansiyeline sahiptir” dedi.


Related Posts

ABD’den Huawei’e yönelik yeni karar

ABD’de yargıç, Çin’in merkezli teknoloji şirketi Huawei’nin, hakkındaki iddianameye yönelik itirazının reddedildiğini bildirdi.

Milli motosikletçi Deniz Öncü Moto2 Hollanda yarışını tamamlayamadı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın Hollanda’da düzenlenen 10. ayağını tamamlayamadı. Drenthe bölgesindeki 4,5 kilometrelik TT Assen Pisti’ndeki yarış, 22 tur üzerinden yapıldı.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Fransa’nın ulusal kan tedarik kurumu EFS, dünyada ilk kez tespit edilen yeni bir kan grubu sistemini kamuoyuna duyurdu.

Kirliliğe karşı yerli hamle! Otonom yerli robot denizleri arındırıyor! İşin uzmanları değerlendiriyor

Türkiye, çevre teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Geliştirilen insansız su üstü temizleme robotu “Smartium Clean” deniz ve göl yüzeylerindeki kirliliği hedef aldı. Yaklaşık bir metreye bir metre boyutlarındaki bu otonom araç …

Hesaplarınız güvende değil! 16 milyar kullanıcı bilgisi çalındı

2024 yılında ortaya çıkarılan veri sızıntılarında, 16 milyar kullanıcı kaydının çalındığı ve çok sayıda platformun etkilendiği belirlendi.

Kütahya Belediyespor’dan Milli Takıma gurur tablosu

Kütahya Belediyespor, tarihinde bir ilki gerçekleştirerek basketbol branşında Milli Takıma sporcu göndermenin gururunu yaşıyor. Kulüp bünyesinde yetişen genç ve yetenekli basketbolcu Zeki Akant, 3×3 U-23 Yaş Altı Türkiye Milli Takımı’na seçildi.