Plastik şişeden su içenler dikkat! ‘Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’

Plastik Parçacıkların Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bir litre suyun içinde bulunan plastik parçacık sayısıyla ilgili yapılan araştırmaya göre, ortalama 240.000 plastik parçacık bulunmaktadır. Bu rakam, önceki tahminlerin 10 ila 100 katı kadar fazladır ve çoğunluğunu nanoplastikler oluşturmaktadır. Nanoplastiklerin boyutları o kadar küçüktür ki kan hücrelerine ve beyne kolayca nüfuz edebilirler.

Ciddi Sağlık Problemleri

Araştırmacılar, nanoplastiklerin yanı sıra plastik şişelerde kullanılan ftalatların da ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtmektedir. Ftalatların üreme, beyin, bağışıklık ve diğer sistemler üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Columbia Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu tür plastik maddelerin kanser, doğum kusurları ve kısırlık gibi sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğine dikkat çekmektedir.

Araştırmacılar, plastik şişelerdeki suların yanı sıra şişelenmiş içeceklerden ve bazı gıda ürünlerinden de vücuda plastik parçacıkların girebileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Ketchup, mayonez ve sporcu içecekleri gibi ürünler de potansiyel risk taşımaktadır.

Araştırma, plastik şişelerde bulunan bir diğer madde olan poliamid parçacıklarına da vurgu yapmaktadır. Poliamidin, suyun şişelenmeden önce temizlenmesinde kullanılan plastik filtrelerden kaynaklanabileceği düşünülmektedir.

Poşet Çaylar da Riskli Olabilir

Başka bir çalışmada, polipropilen çay poşetlerinin bir fincan çaya 8 milyon ila 1.2 milyar arasında nanoplastik parçacık bırakabileceği belirlenmiştir. Bu durum, günlük hayatta plastik kullanımının ne kadar yaygın ve tehlikeli olabileceğini göstermektedir.

Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu’ndan Dr. Qixuan Chen, bu bulguların plastiklerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak için önemli bir adım olduğunu vurgulamaktadır. Araştırmacılar, plastik parçacıklarının yalnızca şişe sularında değil, günlük hayatta kullanılan diğer ürünlerdeki etkilerini de araştırmaya devam etmektedirler.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havucun Faydaları Nelerdir? Uzmanlar havucun A, B ve C vitaminleri tarafından zengin olduğunu belirterek, havuç tüketimini önerdi. 

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.